Fakta & karta över Visby

Planerar du att besöka Visby och vill veta mer om staden? Sanningen är att en tredjedel av hela Gotlands befolkning bor i Visby. Men hur många bor på Gotland, och hur lång är ön egentligen? Ta del av alla svar här. Du kan även se karta över Visby och hela innerstaden. Vill du veta mer om stadens restauranger, sevärdheter och annat kan du besöka någon av våra andra sidor som vi tipsar om längre ner.

Snabb fakta om Visby:

Antal invånare: ca 23 400

Län: Gotlands län

Yta: Ca 12,5kvm2

Mest känt för:

  • Historia sevärdheter
  • Medeltid stad
  • Hantverk
  • Unescos världsarvlista
  • Vacker miljö
  • Matkultur

Karta över Visby

Karta över Visby innerstad

Vanliga frågor om Visby/Gotland

Visby är en del av Gotland och för att resa dit krävs det att du åker båt, då det är en ö. När man pratar om Visby så är det många som samtidigt har frågor om hela Gotland. Här nedan har vi tagit fram de mest ställda frågorna.

Hur många bor på Gotland?

På Gotland bor det ca 60 100 personer. Vilket betyder att ca 1/3 av Gotlands befolkning bor i Visby. Majoriteten av de som bor i Gotland är bosatta där under både vintern och sommaren.

Hur långt är Gotland?

Från norra och södra Gotland är det ca 17 mil. När det gäller brädden är den längsta sträckan ca 5 mil, det är alltså en riktigt avlång ö. Sanningen är att Gotland faktiskt är Sveriges största ö.

När blev Gotland svenskt?

Gotland blev svenskt år 1965, och tog då över ön från danskarna. Striden kallas för freden i Brömsebro. Innan dess hade Gotlands makt vandrat mellan olika länder i över 300 år.

Hur många kyrkor finns det på Gotland?

Gotland är känd för de medeltida och unika kyrkorna, de har hela 92 stycken på ön. Alla är i bruk i dagsläget och en av dem är placerade i Visby. Kyrkorna är väldigt populära att besöka bland turister.

Vad kan man göra i Visby?

Visby är mest känt för de historiska världsarven och det kulturella samhället, främst ringmuren. Besök en kyrka, den botaniska trädgården eller ta en fika på Stora torget. Det finns många saker att göra i Visby.

Hur lång är Visby ringmur?

Ringmuren är cirka 3,4 km lång. Det är populärt att ta en promenad och gå längst ringmuren för att uppleva det historiska arvet och den vackra miljön runt omkring. Muren byggdes år 1250.

Att göra i Visby