Tips på saker att göra i Visby

Visby och Gotland är ett mycket populärt resmål, främst på grund av dess historiska sevärdheter, vackra miljö och allt hantverk. Men vad gör man på Gotland egentligen och vad får man inte missa när man är där? Här nedan får du tips på sevärdheter. Visby är en stad som passar både familjer, par, vänner och äldre sällskap. Förutom saker att göra i Visby, får du även tips på stora evenemang du inte bör missa.

6 saker att göra i Visby – Sevärdheter & aktiviteter

Det finns många saker att göra i Visby. Gå en promenad längst ringmuren, ta en picknick i den botaniska trädgården, och avsluta med en after beach på Kallis. Här nedan ger vi dig de bästa tipsen på sevärdheter. Visby är en stad fylld av äventyr och annat skoj.

Bild tagen från: Wikipedia.org

1. Gå längst ringmuren

Visby ringmur är över 700 år gammal och är en av de största och mest populära sevärdheterna på Gotland och hela Sverige. Ringmuren är dessutom med på Unescos världsarvlista, vilket gör den till en riktigt stor historisk sevärdhet. Du kan gå hela sträckan på ca 3,5 km eller bara en liten del. Muren och naturen runt omkring är mycket vacker. Varför inte ta med lite fika och ha en picknik längst med ringmuren.

 • En av de bäst populära sevärdheterna
 • Ringmuren är över 600 år gammal
 • Med på Unescos världsarvlista
Bild tagen från: Wikipedia.org

Visby Domkyrka

Visby Domkyrka, eller Sankta Maria kyrkan som den även kallas, är en gammal och historisk sevärdhet. Kyrkan är inte bara vacker på utsidan, gör du ett besök inne i den kommer du kunna ta del av den invändigt vackra arkitekturen. Utanför kyrkan kan du dessutom gå upp för en trappa där du till slut möts av en vacker utsikt över vattnet och hela Visby. Helt klart värt ett besök om du gillar historia och vackra miljöer.

 • Gammal & historisk kyrka
 • Fin både utvändigt & invändigt
 • Fin miljö & utsikt runt omkring
Bild tagen från: Wikipedia.org

Botan – Botanisk trädgård

Älskar du vacker natur och grönska måste du besöka Botan, en botanisk trädgård i Visby som är allra finast under våren och sommaren. Här kan du gå guidade turer och lyssna på berättelser om historiska händelser. Eller varför inte besöka lusthuset, örtagården eller rosariet. Köp en kaffe eller ha en picknick i den vackra miljön. Inträdet är gratis och på sommaren erbjuds flera olika evenemang som kan vara roliga att delta i.

 • Guidade turer
 • Vacker natur & miljö
 • Gå en promenad, ta en fika eller picknik
Bild tagen från: Wikipedia.org

Upptäck Stora torget

Stora torget myllrar av mysiga caféer, restauranger och småbutiker. Under sommaren är det väldigt populärt att sätta sig på en uteservering här och omringas av den härliga stämningen och miljön. Här finns också en marknad där du kan handla allt från hantverk till olika delikatesser och krims krams. Passa på att gå runt i området och upptäck de fina små gatorna i närheten. Kullersten blandas med små hus och blommor.

 • Mysiga caféer & restauranger
 • Marknader & butiker
 • Fina smågator runt omkring
Bild tagen från: Wikipedia.org

Besök Almedalen

Almedalen är främst känt för det stora politiska evenemanget som äger rum under juli månad varje år. Det är en mycket vacker park som sträcker sig längst vattnet. Förr i tiden var Almedalen Visbys hamn som präglades av vackra gator och fin miljö. Gillar du politik är det ett måste att besöka Almedalsveckan och lyssna på föreläsningar och mycket annat.

 • Stort politiskt evenemang under sommaren
 • Vacker park att besöka
 • Tidigare Visbys hamn
Bild tagen från: Kallisvisby.se

After beach & fest på Kallis

Föredrar du festlig stämning, gemenskap och after beach bör du besöka Kallis. Här kan du ta en kall öl, gå på dagsfest eller festa i solnedgången. Kallbadhuset som det även kallas ligger precis vid vattnet och är riktigt populärt under de varma dagarna. Många jämför detta ställe med lyxiga utomlandsklubbar i Dubai. På sommaren arrangeras här även spelningar och stora evenemang. Tänk på att du måste vara över 18 år för att besöka Kallis.

 • Liknas utländska beachclubs
 • Evenemang under sommaren
 • Bra dryck och god mat

Vad händer på Gotland?

Gotland är fyllt av roliga äventyr och evenemang året runt. Men vad händer i Visby och Gotland egentligen? Här har vi tagit fram de största evenemangen du inte får missa.

 • Almedalsveckan – Politiskt evenemang för alla. Under juli månad varje år
 • Bergmanveckan – Musik, teater och filmevenemang på Fårö. Varje år i slutet på juni
 • Medeltidsveckan – Evenemang & festival för historieälskare, i början av augusti
 • Öppna Ateljéer – Utställning av gotländska konstnärer & formgivare. Mitten av maj
 • Gotland360 – Stort & populärt cykellopp/evenemang. Slutet av september

Att göra i Visby med barn

Det finns många saker att göra i Visby med barn. Förutom de tips som vi gett här ovanför finns några speciella aktiviteter som är särskilt anpassade för barn. Här nedan har vi tagit fram de 3 bästa sakerna att göra i Visby med barn, allt från lekland till historiska upplevelser.

Kneippbyn Resort

Kneippbyn Resort är en riktig barndröm där man får lov att springa runt och leka hur mycket man vill. Här finns allt som barn älskar, från karuseller och vattenland, till hoppslott och go-cart. Här finns även originalhuset från filminspelningen av Pippi Långstrum - en underbar upplevelse för de som älskar Astrid Lindgren. Eftersom Kneippbyn ligger ca 3 km utanför Visby finns möjlighet till övernattning. På sommaren går direktbussar hit från centrala Visby.

Muséet Fornsalen

Att gå på museum är alltid trevligt, främst en regnig eller kall dag. Fornsalen är mycket känt i Visby och passar barnfamiljer, då de har en utställning som heter Skepp & skoj. Utställningen handlar om hav och sjöfart, med fokus på medeltiden. Här finns även chans att pyssla, leka och klä ut sig. För att läsa mer kan du besöka Gotlandsmuseum.se. Där finns information om evenemang, öppettider, priser och hur du hittar dit.

Åk minitåg runt Visby

Under våren och sommaren finns ett blå-gult minitåg som åker runt Visby. Turen tar ca 30 minuter och under resan kan ni lyssna på berättelser om staden via en guide. Detta är en populär aktivitet för familjer med barn i alla åldrar. Ni får dessutom se alla delar av Visby som ni kanske inte annars hade sett. Turerna går flera gånger i timmen och kräver ingen tidsbokning.

Hyra bil på Gotland

Det är väldigt populärt att hyra bil på Gotland för att upptäcka alla områden och sevärdheter. Det är ett både snabbt och enkelt alternativ som hjälper dig att besöka olika stränder, historiska platser och mycket annat. Hyrbilspriser beror mycket på hur länge du tänkt ha bilen. Välj själv om du vill hyra under hela semestern eller under en enstaka dag för att få ytterligare frihet att åka runt.

Upptäck Gotland